rookmelders in de opvang

Waar moet je dan aan denken?

Op elke verdieping in de woning hoort een rookmelder te hangen, maar daarnaast ook in elke ruimte, op weg naar buiten. Dus heb jij je vlucht route naar buiten via de achterdeur, waar je door een inpandige schuur moet lopen? Dan komt in die ruimte een extra rookmelder.

Heb je een zolder met een schuin dak? Denk er dan aan dat het schuin ophangen, of zijwaarts aan de muur geen juiste wijze van ophangen is. Er zijn hulpstukken verkrijgbaar om de rookmelder op de juiste wijze op te kunnen hangen als je een schuin dak hebt.

De rookmelder moet altijd tegen het plafond. Plaats de rookmelder niet in een hoek. En zorg er voor dat hij minstens 50 cm van de muur (of hoek) af komt.

Hang de rookmelders niet nabij de mechanische ventilatie of op de tocht en niet boven een verwarming.

In de keuken of de badkamer zou je kunnen kiezen voor een thermische melder, die gaat niet af bij rook maar bij temperatuursverhoging.

Voor een maximale beveiliging hang je een rookmelder in alle ruimten waar brand kan ontstaan! Dus ook de slaapkamers, woonkamer, de ruimte waar je de wasmachine /droger hebt staan. (tenzij deze in de doucheruimte staat)

WIST JE DAT
* je niks ruikt als je slaapt, dus ook geen rook
* een rookmelder je wakker maakt en ervoor zorgt dat je de tijd hebt om te vluchten
* een rookmelder binnen 1 minuut geplaatst kan zijn
* rookmelders te koop zijn in alle doe-het-zelf zaken en bouwmarkten

Kies voor een goedgekeurde rookmelder. Deze zijn voorzien van het Europese keurmerk EN14604. Let op of de rookmelder op batterijen jaarlijks of vijf of tienjaarlijks vervangen moeten worden.

TIP: schrijf met een stift de datum van het vervangen van de batterij op de rookmelder.